Malmö Scenfest 26 mars - Teater 23 spelar Ring, ring!

Malmö Scenfest (tidigare Teaterns Dag) är tillbaka med ett fullspäckat program med gratis scenkonst i hela Malmö 26 mars! Även denna gång medverkar Teater 23 och spelar föreställningen Ring, ring! 

Hela Malmö Scenfests program hittar du här.

Föreställning: Ring, ring!

Målgrupp: För 6-10 år.

Längd: Cirka 45 minuter.

Publik: 50 personer.

Entré: Gratis, men biljett behövs. Hämtas på Teater 23 från 13.30 samma dag. 

Spelas: På Malmö Scenfest 26 mars. På Teater 23 kl. 14.00. Dörrarna öppnas kl. 13.30.

 


Om föreställningen

 

Illustration av en mobiltelefon mot mörk bakgrund och texten ring ring i gult

Bild på Zara som ligger i sin säng.
 

Zaras föräldrar har fullt upp med sig själva. De har aldrig tid att laga mat eller läsa läxor, och sent om kvällarna spelar de så hög musik att det är omöjligt att sova. Då ringer Zara till Zippo på Barnens Hjälptelefon. Han är den enda som tröstar och läser högt för henne tills hon somnar.

När Zaras bästa kompis fyller år blir livet extra kämpigt. Hon har inga pengar till en present, föräldrarna lyssnar inte, och Zippo kan inte göra något. Så när hennes granne en dag ger henne en hundralapp för att få hjälp att handla ställs hon inför ett svårt val...

Ring ring! är en historia om ett av alla de barn som lever med föräldrar som inte förmår att vara föräldrar. Under julen 2020 ökade samtalen till Bris med nästan 40 % jämfört med samma period året innan. Det inspirerade dramatikern Sofia Fredén att skriva en pjäs som med både allvar och humor berättar om vikten av att våga be om hjälp.

 

 

Enligt barnrättsorganisationen Maskrosbarn har 5-6 barn i varje svensk skolklass en förälder som mår psykiskt dåligt, missbrukar eller utsätter barnet för våld. Under de senaste åren har dessutom situationen ställts på sin spets med alla de sociala begränsningar som coronapandemin inneburit, enligt Bris årsrapport för 2020. Teater 23 vill med Ring, ring! sätta fokus på detta och synliggöra de barn som behöver det som mest.

För manus står Sofia Fredén som har specialskrivit Ring, ring till Teater 23. Hon har tidigare skrivit två pjäser till oss, Solapan (2006) och Kaninkraschen (2015). Fredén är utbildad dramatiker på Dramatiska Institutet och har mottagit flera priser för sitt arbete, bland annat Det Svenska Ibsensällskapets Ibsenpris (2010). Sedan 2004 är hon husdramatiker på Stockholms Stadsteater.

Gunilla Andersson står för regi. Hon är skådespelare och regissör på Teater 23. Bland Gunillas uppsättningar som regissör kan man bland annat nämna Solapan och Kaninkraschen, båda skrivna av Sofia Fredén. Hon har även regisserat våra två utomhusföreställningar Pappa är ute och cyklar och När Harry mötte Iggy.

Ring, ring! hade urpremiär på Teater 23 18 februari 2022.

 


Produktion

På scen: Ann Katrin Andréasson & Marta Andersson-Larson.

Manus: Sofia Fredén.

Regi: Gunilla Andersson.

Scenografi, mask & kostym: Evalena Jönsson Lunde.

Ljus: Anna Nässlander.

Musik & ljud: LUR (Erik Rask och Mika Forsling).

Konstruktion: Måns Ekander.

Rekvisita: Désirée Holmberg.

Ljudteknik och syntolkning: Narjes Al-Ansari.

Marknadsföring och turné: Sofia Strandberg.

Produktion: Stina Engquist & Iben West.

Urpremiär på Teater 23: 18 februari 2022.