Övergripande information
Målgrupp: För 8-11 år.
Längd: Cirka 75 minuter.
Publik: 80 personer (totalpublik, både vuxna och barn).
Premiär på Teater 23: 10 februari 2023.
Om föreställningen
Mary är alldeles ensam. Efter att hennes föräldrar dött i tyfusepidemin i det koloniala Indien har hon nu blivit skickad långt bort till landsbygden i norra England, till sin morbror som hon aldrig träffat. Men han vill inte ha med henne att göra. Faktum är att ingen verkar bry sig om henne. Ensam vandrar hon planlöst runt i det stora huset och i trädgårdarna runt omkring. Men hur kommer det sig att det inte går att ta sig in i en del av trädgården? Och varför vill ingen svara på vem det är som gråter om nätterna?
Den hemliga trädgården är en klassisk roman av Frances Hodgson Burnett från 1911 som blivit filmatiserad hela 8 gånger. En spännande berättelse om två ensamma och oälskade barn som upptäcker livet tillsammans. Och om naturens fantastiska kraft att läka!
Med en stor turnéanpassad scenografi och teaterns magiska förmåga gestaltar vi en trädgård som möter årets alla säsonger. Och med dockor, skuggspel och en vridscen som innehåller hela fem olika rum får publiken uppleva en stor värld och en svunnen tid, med tidlösa teman om barns utsatthet och enorma styrka.
"... Leanders uppsättning av ”Den hemliga trädgården” är både spännande, rolig och förtrollande."
- Skånska Dagbladet
”Sagolikt om naturens helande kraft”
- Sydsvenskan
”Mitt betyg är 5 av 5 för att det var så magiskt och så realistiskt.”
- Barnrecensent i Minibladet
(Läs mer från recensionerna längre ner.)
Harald Leander står för dramatisering och regi. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö och på Författarskolan vid Lunds Universitet. Han har i över 30 år frilansat som bland annat regissör, skådespelare och musiker, och var även konstnärlig ledare för Teater 23 1998-2003. Efter det har han återvänt till oss flera gånger, och fick bland annat Thaliapriset 2012 för sin uppsättning av Legenden om Sally Jones.
Den hemliga trädgården hade premiär den 10 februari 2023!
Produktion
På scen: Björn Löfgren, Gunilla Andersson, Gustav Bloom & Cajsa Svensson.
Dramatisering & regi: Harald Leander, fritt efter Frances Hodgson Burnetts bok Den hemliga trädgården.
Scenografi & kostym: Kajsa Hilton-Brown.
Ljus: Wesslan (Anna Nässlander & Iben West).
Musik & ljud: Anders Wall.
Mask & dockmakare: Evalena Jönsson Lunde
Konstruktion: Måns Ekander.
Rekvisita: Désirée Holmberg.
Teknik: Måns Ekander/Anna Nässlander.
Ljudteknik och syntolkning: Narjes Al-Ansari.
Produktion: Thomas Jönsson/Iben West.
Urpremiär på Teater 23: 10 februari 2023.
Nedladdningsbart material
Tips: För att ladda ner en fil, högerklicka på länken och välj "Spara som".
Pedagogiskt fördjupningsmaterial:
Länk till nedladdning av pedagogiskt fördjupningsmaterial (PDF, öppnas i nytt fönster).
Om ni vill lyssna på musiken till föreställningen i samband med det pedagogiska materialet hittar ni den på Soundcloud (länk öppnas i nytt fönster).
Elevbrev inför teaterbesöket:
Utbudsblad med turnéinformation:
Pressmeddelande:
Press- och föreställningsbilder samt affisch:
- Fotona är tagna av Amelie Herbertsson (länk, öppnas i nytt fönster).
- Det grafiska materialet är illustrerat av Robert Vallmark (länk, öppnas i nytt fönster).
Fotona och det grafiska materialet är fria att användas mot att upphovspersonen anges i samband med publicering.
Föreställningen i media
Förhandsreportage
P4 Malmöhus - Sveriges Radio 6 februari 2023. "Vänskap i knarrande hus med hemlig trädgård" (länk, öppnas i nytt fönster).
"Om hur två oälskade barn finner stöd hos varandra handlar en ny barnföreställning i Malmö."
Lyssna på ett längre inslag från Förmiddag i P4 Malmöhus här. (länk, öppnas i nytt fönster).
Recensioner
Ystads Allehanda 29 april 2024. "Teater 23:s Den hemliga trädgården är en fröjd för alla sinnen." (länk, öppnas i nytt fönster):
"Det här är kvalitetsteater, för hela familjen”
"Det är kreativt, det är lekfullt - på största konstnärliga allvar.” - Ystads Allehanda
Recensionen kan även läsas som PDF här (öppnas i nytt fönster).
Sydsvenskan 11 februari 2023. "Sagolikt om naturens helande kraft" (länk, öppnas i nytt fönster):
"Kajsa Hilton-Brown gör mirakel av det egentligen minimala scenrummet och öppnar genom en vridscen med vikväggar för ständigt nya rum och landskap. Mot slottets dystert mörkbetsade träpaneler står trädgårdens spirande grönska, förhöjd av Iben Wests och Anna Nässlanders skira ljussättning och befolkad av Evalena Jönsson Lundes fantasifulla djurfigurer. Så är också naturens helande kraft ett av pjäsens bärande teman.”
”...Cajsa Svensson är och förblir Mary i en tolkning med stark integritet och kvardröjande poetiskt skimmer.” - Sydsvenskan
Recensionen kan även läsas som PDF här (öppnas i nytt fönster).
Skånska Dagbladet 12 februari 2023. "Barnboksklassiker blir förtrollande teater om vad som behövs för att växa sig stark" (länk, öppnas i nytt fönster):
”... Leanders uppsättning av ”Den hemliga trädgården” är både spännande, rolig och förtrollande.”
"Pjäsen är överlag väl anpassad för sin målgrupp 8-12 år. Platsbytena fångar lätt barnens intresse och skapar spänning. De små djurdockorna framstår som otroligt levande och verkar smälta flest hjärtan.” - Skånska Dagbladet
Recensionen kan även läsas som PDF här (öppnas i nytt fönster).
Minibladet 22 mars 2023 "Recensioner av pjäsen 'Den hemliga trädgården'" (länk, öppnas i nytt fönster):
"Jag tycker att det var jättebra och kul för att det var min första gång att se en pjäs. (...) Scenen kunde snurra så att olika rum visades. Det var så häftigt hur de bytte scener. Det var som magi. Mitt betyg är 5 av 5 för att det var så magiskt och så realistiskt.”
Syntolkning
Information om Teater 23:s syntolkning:
Teater 23 har utvecklat en lösning för syntolkning som gör att våra föreställningar är syntolkade vid varje speltillfälle, oavsett om vi spelar hemma eller ute på turné.
Introduktion:
Här följer introduktionen till syntolkningen av Den hemliga trädgården:
Ljudfiler:
Textversion:
01. Scenbeskrivning:
När man kommer in står en projektionsduk på mitten av scenen med pjäsens tecknade logga upplyst. Bilden är täckt av gröna löv med lite grenar. På en gren till vänster i bilden sitter en rödhake som tittar mot publiken. Till höger om den står det Teater 23 i samma röda färg som den lilla fågeln, och under det står ”Den hemliga trädgården” i stora avlånga vita bokstäver.
När pjäsen börjar går det över till en stiliserad ram med skuggspel i första scenen. När man hör dem prata så visas Marys aja, som är en sorts betjänt, och två soldater i skuggspelet med hjälp av pappersdockor.
Alla rum som utspelar sig inomhus är mörka med bruna väggar och bruna träpaneler med svart på väggarna ovan det. Allting i tidigt 1900-talstil.
De yttre delarna av väggarna, närmst publiken, är gråa paneler med svängdörrar på båda sidorna och är där genom hela pjäsen. De är neutrala för att passa in i alla miljöer oavsett om de är inomhus eller utomhus. Utomhus känns det som sten. Golvet är brungrått och slitet.
Till vänster inne på Marys rum står en säng med blommigt täcke och en tavla över sängen. Tavlan har brun ram och föreställer en flicka som håller en lampa i ett mörkt rum. Till höger om sängen hänger en krok i mässingsdetalj och en gammal pianotangent.
Till höger i rummet finns en öppen brasa med två lampetter över den. Det vill säga ljusstakar monterade i väggen med stearinljus. I rummet finns två spegeldörrar med mässinghandtag, en till vänster om sängen och en till vänster om brasan. Det finns en borste och skyffel i silver för att borsta upp askan från brasan, och en hårborste i silver och naturhår. Ibland lyser skuggan av fönster i rummet som om solen sken genom fönster där publiken sitter.
Korridoren består av tre dörrar med slitna mässingshandtag, en tavla på en pojke i brun ram och en lampett. Samma korridor används till en scen i slutet där Mr. Craven befinner sig, men då är det en tavla med medelhavs motiv i guldram som hänger där.
Collins rum har samma upplägg som Marys, men hans säng har en sänghimmel ovan istället för en tavla. Vita lakan och ett vitt sängöverdrag med lite guldglimrande detaljer. I stället för den öppna brasan hänger röda draperier på väggen.
Kryddträdgården som är den första trädgården Mary kommer ut till har stenväggar där vänster sida är helt täckt i murgröna. Till höger på scen finns en dörr med fönster i som ibland lyser. Vid den hänger en kratta på väggen och på marken finns en kruka med en tuja.
Den hemliga trädgården består av två kala träd under vintern, rosenbuske med fjolårets löv och två blommor kvar, ett lövtäckte som täcker marken, stenmurar och en grön trädörr i muren lite till höger från mitten. Ovan trädörren slingrar murgröna.
På våren finns knoppar på träden och enstaka löv. Gul krokus, pärlhyacint och narcisser blommar.
När det är sommar är det ett grönt täcke av ormbunkar, slingerväxter, och blåbärsris, i stället för det gamla lövtäcket. Rosenbusken blommar och träden har en massa gröna löv.
Till slut, under högsommaren, finns även en slingrig klätterväxt ovan muren och ännu fler blommor som blommar överallt.
02. Kostymbeskrivning:
De två manliga skådespelarna har en grundklädsel som de har som arbetare i början av pjäsen. Vid karaktärsbyten lägger de till eller tar bort olika plagg. Som arbetare har de mörkgrå sotarmössa, vit skjorta, svarta tygbyxor, hängslen och svarta lågskor.
Kusken John har ett svart plommonstop på huvudet, svart rock, bruna skinnhandskar, byxorna och skjortan från grundklädseln samt höga stövlar. Martha har brunt axellångt hår under en vit hätta, en grön lång klänning och svarta låga klackskor. Colin har ett vitt nattlinne med långa ärmar och gråvita sockor.
Kusken, Martha och Colin spelas av samma skådespelare.
Trädgårdsskötaren Ben har en blå skärmmössa med öronlappar, en vit skjorta under en stor lite ullig beige väst, byxorna från grundklädseln och gröna leriga gummistövlar. I första scenen bär han även en svartvit stickad halsduk.
Doktorn har rufsigt hår, små runda glasögon, utstående tänder. Han bär en Vit rock, svartvit slips, skjortan och byxorna från grundklädseln, svarta finskor och en svart doktorsväska.
Mr. Craven har Vattenkammat hår med sidbena. Han har en mörk jackett över en vinröd väst och vit skjorta, samt en svartvit slips. Han har mörka byxor och svarta finskor. Han använder även en svart käpp med silvrigt handtag.
Ben, Doktorn och Mr. Craven spelas av samma skådespelare.
Mrs. Medlock har kort grått lockigt hår med en liten svart virkad spetshätta mitt på huvudet. Svart lång klänning med vit spetskrage, knäppt högt upp i halsen. I hennes första scen har hon även en virkad svart schal över axlarna och en svart liten handväska.
Dickon har en grön fiskarhatt, Vit undertröja och gröna, vida hängselbyxor som är lite för korta och bruna skinnkängor. Över detta har Dickon en grön kort rock med stora fickor och tydliga spår av fågelbajs på vänster axel. Kläderna är smutsiga och väl använda.
Mrs. Medlock och Dickon spelas av samma skådespelerska.
Mary bär en ljusblå, lätt strukturerad långärmad klänning som går ner till knäna med krage. Hon har svarta, öppna lackskor med vita strumpor i.
Utöver detta läggs det till lite olika plagg i de olika scenerna.
I de första scenerna har Mary en tjock, blå kappa med svarta detaljer runt kragen, och en vit, stickad basker med en svart boll högst upp. Dessa försvinner efter första natten i huset. Morgonen därpå får Mary en brun, stickad kofta som sitter lite konstigt på henne, och en ny vinröd basker med en brun boll högst upp.
Teknikern som sköter rödhaken och spelar arbetare i början av pjäsen är helt klädd i svart. Skor, byxor, tröja och väst.
Turné- och tekniska uppgifter
Målgrupp: För 8-11 år.
Längd: Cirka 75 minuter.
Publik: 80 personer (totalpublik, både vuxna och barn).
Lokalmått: 9 x 13 meter fri, plan yta. 3,3 meter fri takhöjd över hela scenytan. Tänk på att utrymningsvägar ej ingår i den fria ytan.
Mörkläggning: Ja, total.
Rökmaskin: Ja, i föreställningen förekommer rökmaskin.
El: 3-fas. 16 ampere, Europahandske.
Byggtid / Rivtid: 5 h / 2,5 h
Bärhjälp: 2 vuxna personer (minst 18 år) med god kunskap om lokalen under hela bär-, bygg- och rivtiden. OBS! Tunga lyft.
Turnépris inom Skåne: 17 800 kronor för första föreställningen. 12 400 kronor för följande om bygget kan stå kvar. (25 % moms tillkommer.)
Turnépris övriga Sverige: 15 500 kronor för första föreställningen. 12 400 kronor för följande om bygget kan stå kvar. (25 % moms tillkommer.) Reseersättning på 154 kronor/mil, traktamente och logi för 5 personer tillkommer på turné utanför Skåne.
OBS: Priserna gäller för föreställningar som bokas 2024-2025, med reservation för prisförändringar kommande år.
Bokningsbar för turné: Våren 2024 / Hösten 2024 / Våren 2025.
Subventionerad: i Region Skåne, Region Blekinge (Kulturutbud barn och unga), Region Kalmar län (Kulturarenan Kalmar län), Region Jönköpings län (Kulturrätten) & Västra Götalandsregionen (Kulturkatalogen Väst).
Bokningar: Tel. 040-30 32 23 / 076-021 46 09 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Marknadsföring och turné: Sofia Strandberg.