Foto från föreställningen Förslag till framtiden.

 

Foto från föreställningen Pici & Oso.

 

Foto från föreställningen Krifs krafs hoho plask

 

Foto från föreställningen 95 procent är ett totalt jävla mörker.

 

Foto från föreställningen Krifs krafs hoho plask.

 

Foto från föreställningen Legenden om Sally Jones.

Teater 23:s historia från 1998

Här kan du läsa om vad Teater 23 gjort sedan 1998, hur vi leder teatern tillsammans och hur vi blev en teater för barn och unga.

Tidig historia

Teater 23 startades 1958 och fick sitt namn efter den första lokalen, som låg på Södra Förstadsgatan 23. Efter tjugo år där fick man tag på nya stora lokaler i Kirseberg, och spelade teater i förorten under många år. Det var också då som Teater 23 började spela mer och mer barn- och ungdomsteater. 1998 flyttade teatern från Kirseberg in i dom nuvarande lokalerna på Djäknegatan. Du kan läsa mer om Teater 23:s tidiga historia här (länk, öppnas i samma fönster)..

Gemensamt styre

Fram till 2003 hade Teater 23 en konstnärlig ledare, men när han tog tjänstledigt bestämde sig medlemmarna för att leda teatern gemensamt. Det var ett styre som kändes bra och gjorde att alla på teatern blev mer involverade i allt som hände. Sedan 2004 drivs därför Teater 23 helt och hållet av sina medlemmar, som ett konstnärligt arbetskooperativ.

Vi som jobbar här tar alla konstnärliga beslut och bestämmer vad som ska spelas tillsammans. Vi har möten och diskussioner om allt från vilka pjäser som ska spelas till vem som ska regissera och skådespela i dom. Det gör att alla anställda har ansvar för hur teatern styrs och får vara med och bestämma vilka historier vi ska berätta.

Teater för barn och unga

Att blanda barn- och vuxenföreställningar fungerade bra, men det fanns det många teatergrupper som gjorde. Efter tio år i dom nya lokalerna konstaterade Teater 23 att det vi var allra bäst på och fick mest uppmärksamhet för var barn- och ungdomsteater. Så sedan 2008 spelar vi bara föreställningar för unga människor.

Under de åren har vi gjort många föreställningar som blivit omtyckta av publiken och fått fin kritik. Några exempel är Legenden om Sally Jones, som regissören Harald Leander fick Thaliapriset för 2012, och Krifs krafs hoho plask som blev uttagen till scenkonstbiennalen för barn och unga 2014. På senare år har teatern satsat mer och mer på att samarbeta med musiker och att göra föreställningar med nyskriven dramatik och musik.

2012 startade Teater 23 i samarbete med Malmö stad ett projekt vi kallar Linje 2 – Lindängen tur och retur. Vi vill vara en teater för hela Malmö, och riktar vår verksamhet extra mycket mot stadsdelen Lindängen. Där tar vi hjälp av referensklasser som ger oss sina tankar och åsikter inför föreställningar och ordnar läsningar av pjäser där deltagarna får säga vad de tycker innan vi väljer vad vi ska sätta upp. Dessutom spelar vi förstås alla våra föreställningar på Lindängen.

Nutid

Nu för tiden gör vi oftast två nya föreställningar per år, och varje år får runt 3000 barn och unga i Malmö se oss. Vi åker även ut på turné i Skåne och resten av Sverige, och ibland spelas våra föreställningar även för vuxna. Åren innan coronapandemin såg totalt 13 000-20 000 personer någon av våra föreställningar.

Källa: Iben West