Övergripande information

Målgrupp: För 3-6 år.

Längd: Cirka 40 minuter.

Urpremiär på Teater 23: 23 september 2022


Om föreställningen

 

Bild på föreställningens lanseringslogga.

 

 

Åkes mamma heter Berit och varje morgon är hon stressad. Frukosten ska ätas snabbt, O’boyen ska svepas och trots att Åke är jättetrött måste han hela tiden skynda så att mamma hinner till jobbet.

Men en morgon är det något som har hänt. Åkes mamma har fått stora spetsiga tänder, en lång svans - och är det eld som kommer ur näsan på henne när hon blir arg? Åke förstår att han måste ta hand om mamma och gå med henne till läkaren. Men det blir inte så lätt när hon bara vill gå på zoo och skrämma barn på lekplatsen!

När Åkes mamma glömde bort är en föreställning fritt baserad på Pija Lindenbaums älskade bilderbok med samma namn. En berättelse om hur barnet upplever den vuxnes stressade vardag, och om vad som händer när rollerna blir ombytta och barnet plötsligt behöver ta hand om sin förälder. Det hela berättat på ett lekfullt och humoristiskt vis, med många medryckande sångnummer!

 

 

”När Åkes mamma glömde bort visar på ett lysande sätt hur teater för små barn kan vara så väl magisk och underhållande som igenkännande och allvarlig på en och samma gång.” 
- Skånska Dagbladet. Läs hela recensionen här (länk öppnas i nytt fönster). 

För dramatisering och regi står Bortas Josefine Andersson. Redan 2017 satte hon upp en av Lindenbaums böcker på Teater 23, Pudlar och pommes, som blev en av våra mest spelade föreställningar. Hos oss har hon även regisserat den BIBU-uttagna föreställningen Krifs krafs hoho plask (2014). Bortas Josefine Andersson är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Göteborg och är även grundare och medlem av clowngruppen 1 2 3 Schtunk.

Musik och kostym görs även de av samma kreativa team som till Pudlar och Pommes - Dick Karlsson och Evelina Johansson. För scenografi står Kajsa Hilton-Brown, som tidigare gjort bland annat Fulet (2017) på Teater 23.


När Åkes mamma glömde bort hade urpremiär 23 september 2022.


Produktion

På scen: Josefin Larsson, Ann Katrin Andréasson & Anna Nässlander/Måns Ekander (staterande tekniker)

Baserad på en bok av: Pija Lindenbaum

Dramatisering & regi: Bortas Josefine Andersson

Scenografi: Kajsa Hilton-Brown

Kostym: Evelina Johansson

Ljus: Wesslan (Iben West & Anna Nässlander)

Mask & dockmakare: Evalena Jönsson Lunde

Musikomposition, sångtexter & ljud: Dick Karlsson

Konstruktion: Måns Ekander

Rekvisita: Désirée Holmberg

Ljudteknik och syntolkning: Narjes Al-Ansari

Marknadsföring och turné: Sofia Strandberg & Zofia Åsenlöf

Produktion: Thomas Jönsson & Iben West

Urpremiär på Teater 23: 23 september 2022

 


Nedladdningsbart material

Tips: För att ladda ner en fil, högerklicka på länken och välj "Spara som".

Pysselmaterial efter teaterbesöket:

Utbudsblad med turnéinformation:

Pressmeddelande:

Press- och föreställningsbilder samt affisch:

Fotona och det grafiska materialet är fria att användas mot att upphovspersonen anges i samband med publicering.

Foto Mamma (Ann Katrin Andréasson) lyfter upp Åkes (Josefin Larsson) drakhuvud.Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Mamma (Ann Katrin Andréasson) lyfter upp Åkes (Josefin Larsson) drakhuvud.

Foto Mamma som vilar sitt huvud mot Åke. Bakom dem ser man hela den mörkgula scenografin av köket hemma.

Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Mamma (Ann Katrin Andréasson) vilar huvudet mot Åke (Josefin Larsson).

Foto på Åke (Josefin Larsson) tittar på Mamma (Ann Katrin Andréasson) som har förvandlats till en drake. Mamma har fått spetsiga tänder och klor på fingrarna.Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Åke (Josefin Larsson) tittar på Mamma (Ann Katrin Andréasson) som har förvandlats till en drake.

Foto på när mamma (som nu är en drake) häller mjölk i blomkrukan. Åke tittar på.

Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Åke (Josefin Larsson) tittar på Mamma (Ann Katrin Andréasson) som häller mjölk i blomkrukan.

Foto på Åke och farbrorn i luckan med stort orange hår som leker tigrar. På golvet kryper mamma (som nu är en drake).Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Åke (Josefin Larsson), Farbrorn i luckan (Måns Ekander) leker tigrar medan Mamma (Ann Katrin Andréasson) försöker krypa in till djurparken.

Foto från doktorsmottagningen. Mamma (som är en drake) ligger på britsen och skrämmer doktorn med stort orange hår. Bredvid står Åke.Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Mamma (Ann Katrin Andréasson) skrämmer Doktorn (Måns Ekander) medan Åke (Josefin Larsson) står bredvid.

Foto på Mormor (som spelas av samma skådespelare som Åke) som håller i en docka som föreställer Åke. I förgrunden är Mamma som försöker ge Mormor en smält glass.Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Mormor (Josefin Larsson) bär på Åke. Mamma (Ann Katrin Andréasson) försöker ge Mormor en smält glass.

Foto Mamma och Åke som sitter i Åkes säng, ser glada ut och äter korv i bröd.Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Mamma (Ann Katrin Andréasson) och Åke (Josefin Larsson) sitter i sängen och äter korv.

 

Föreställningens affisch.Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Föreställningens affisch.

Föreställningens logga.

Högupplöst version.

Lågupplöst version.

Föreställningens logga.

  


Syntolkning

Introduktion:

Här följer introduktionen till syntolkningen av När Åkes mamma glömde bort:

Ljudfiler:

 

 
 
 
Textversion:

01. Scen- och rekvisitabeskrivning:

Scenen är en halvcirkel med den böjda delen baktill. Bakom och på sidorna av scenen hänger det mörkblått sammetstyg. Under föreställningens gång byter den färg beroende på var scenen utspelar sig och när. I tyget finns även en massa stjärnor som lyser när det blir mörkt.

Golvet är täckt i en brunbeige heltäckningsmatta med ett vågigt inpräglat mönster. All scenografi består av olika kuber och former i trä, målat i en lysande gul ton, som kan bilda både kök och andra miljöer.

Till vänster på scen står en köksbänk med en vägg med tapet i rosa och mörkrosa stiliserade blommor på bruna stjälkar. Bänkytan är brun och har en rund vask med kort kran. Undertill finns ett skåp med två dörrar. När de inte är hemma fälls väggen ner över vasken. Till vänster om köksbänken, närmre publiken, står ett bord med en krukväxt ovanpå. Till höger om köksbänken står lite högre kuber med sluttande tak och massa små fönster i väggarna som även är luckor där det både läggs in och tas ut saker ifrån. I siluett ser dessa delar ut som hus. Ungefär i mitten, lite till höger, finns en säng som skjuts in i kuberna och försvinner när de går hemifrån. Påslakanen är rosa och brunrandiga och prickiga.

Till höger om husen bakom sängen finns en trappa som går att flytta.

Längst ut till höger på scen, med ett litet avstånd från trapporna, står ett stort kylskåp.Inuti den hänger rostrött glitter utöver hyllor med lite olika saker som t.e.x. mjölk. På sidan av kylskåpet finns två små fönster.

Teknikern sitter inne i kylskåpet och räcker ut saker som hämtas från den. Dessutom lyfter teknikern kylskåpet inifrån så att man ser hens fötter och vänder den beroende på var de är i de olika scenerna. 

När kylskåpet är vänt förvandlas den till en biljettkiosk med grönt glitter i. Ovanför biljettluckan till kiosken finns en röd skylt med en gul- och brunrandig tiger och lite blad på sidorna.

På luckans nederkant finns en liten röd och gulrandig hylla. Under den flärpas det ut en skylt där det står ”krokodilens dag” och en bild av en glad krokodil med en ballong.

I en lekparksscen kommer två enkla dockhuvuden vars munnar kan röra sig, ut ur fönsterluckorna i husen. Den ena retstickan har rostrött och den andra rött hår i flätor, uppnäsa, blå ögon och röda kinder med elaka ansiktsuttryck. I en scen vecklas huset bredvid trapporna ut till en läkarmottagning. Väggarna har vitt kakel på den övre halvan och grönmålat på den nedre. I mitten finns en dörr, en stor grön 4:a till höger och en bokstavstavla till vänster. Ovan väggarna finns en vit läkarskylt med ett rött kors. Bordet och trappan sätts ihop till en brits.


02. Kostymbeskrivning:

Mamma har sitt hår uppsatt i en rufsig tofs. På sig har hon ett ljusrosa nattlinne och en rosa morgonrock med huva. Hon har röda strumpbyxor och mörkröda lurviga tofflor. När hon går hemifrån tar hon med sig sin svarta lilla handväska med långt axelband.

Efter förvandlingen har hon en svans gjord av en massa rosa missfärgade kläder från smutstvätten. Hon får även ett par röda läderhandskar med långa rosa naglar och hennes tänder blir långa och vassa.

Åke har kort blont hår med lugg och vaknar med lila strumpor, turkosa och vita rutiga pyjamasbyxor och en vit och turkos bredrandig tröja. Han har sedan på sig mörkblå jeans, lila tygskor, en turkos tunn jacka och turkos mössa.

Drakis är Åkes gosedjur i form av ett drakhuvud. Den är mörkblå turkos med ljusblå fläckar med stora tänder, långa ögonfransar, långt näshår och mjuka taggar i nacken. Drakis går att sätta över huvudet som en hjälm så att ansiktet tittar ut genom Drakis mun.

Mormor som spelas av samma skådespelare som spelar Åke bär en lila sidenrock och Lila sjal. På huvudet har hon en lila turban och svarta runda glasögon.

Teknikern för pjäsen spelar både djurparksskötare och doktor. Hen har rött lockigt hår, en röd mustasch, svarta skor och mörkgrön snickaroverall när hen spelar djurparksskötare.

Som doktor har hen en vit läkarrock över detta och glasögon, men ingen mustasch.

 

 


Föreställningen i media

Förhandsreportage

P4 Malmöhus - Sveriges Radio 17/2 2022. "Stressigt värre när mamma förvandlas till drake"

"En dag när Åke ska väcka mamma har hon förvandlats till en drake, allt orsakat av stress. (...) 1 700 barn i Malmö och Helsingborg ska se föreställningen som får premiär 23 september." 

 

Recensioner

Skånska Dagbladet 24/9-2022. "Magiskt för de minsta när mamma blir en drake" (länk, öppnas i nytt fönster)

"När Åkes mamma glömde bort visar på ett lysande sätt hur teater för små barn kan vara så väl magisk och underhållande som igenkännande och allvarlig på en och samma gång.” - Skånska Dagbladet 

Recensionen kan även läsas som PDF här (öppnas i nytt fönster)


Turné- och tekniska uppgifter

Målgrupp: För 3-6 år.

Längd: Cirka 40 minuter.

Publik: Skolföreställning; 50 personer (totalpublik, både vuxna och barn). Offentlig föreställning: 45 personer. 

Lokal: 7 x 10 meter fri, plan yta inklusive teaterns medtagna sittplatser. 2,5 meter fri takhöjd över hela scenytan. Tänk på att nödutrymningsvägar ej ingår i den fria ytan.

Mörkläggning: Ja. 

Rökmaskin: Ja, i föreställningen förekommer rökmaskin.

El: 3-fas. 16 Amp. Europahandske eller 2 x 10 Amp, separat säkrade uttag 230 V.

Byggtid / Rivtid: 4 tim/2 tim

Bärhjälp: Ja, två vuxna personer med god kunskap om lokalen behövs i 2 h vid bygge och under hela rivtiden. OBS! Tunga lyft.

Turnépris inom Skåne: 13 200 kr för första föreställningen. 8200 kr för följande om bygget kan står kvar (25 % moms tillkommer).

OBS: Priserna gäller för föreställningar som bokas 2024. Med reservation för kommande prisförändringar.

Turnépris övriga Sverige: 12 000 kr för första föreställningen. 8200 kr för följande om bygget kan stå kvar (25 % moms tillkommer). Reseersättning på 77 kronor/mil, traktamente och logi för 3 personer tillkommer på turné utanför Skåne.

Bokningsbar för turné: Våren 2024 / Hösten 2024 / Våren 2025

Subventionerad: i Region Skåne & Västra Götalandsregionen (Kulturkatalogen Väst).

Bokningar: Tel. 040-30 32 23 / 076-021 46 09 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..